Україна не може домовитися з Угорщиною про своїх військовополонених

Picture

Україна досі не може сконтактувати із угорським омбудсменом у справі повернення українських військовополонених.

“Угорська сторона не вийшла на наш Офіс. Я особисто виступав ініціатором комунікації з омбудсманом Угорщини. Ми навіть напрацьовували його окрему поїздку до України. І це завершилося нічим", — сказав уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що метою Угорщини у цій справі є підігравання росіянам. Мовляв, Угорщина хоче показати, що росіяни готові повертати Угорщині громадян України.

Також Лубінець наголосив, що вдалось ідентифікувати всіх українських військовополонених, але наразі цю інформацію не можна розголошувати.

До українських полонених поки не допускають українського посла. Більше того, угорці не встановлюють контакт з Україною, як зі суб’єктом справи.

Як відомо, раніше віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн заявив, що Російська православна церква передала країні групу українських військовополонених із Закарпаття, а у прес-службі РПЦ оприлюднили заяву про те, що "передача відбулася на прохання угорської сторони".

Проте, український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. МЗС дізнався про передачу Будапешту одинадцяти українців угорського походження із публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини.

Підготувала: Ніна Петрович